Als toerist in Roemenië kijk je je ogen uit. Het Oost-Europese land heeft zoveel interessante bezienswaardigheden dat één vakantie niet genoeg is. In Roemenië zijn imposante kerken, adembenemende natuurgebieden en prachtige paleizen te vinden. Het is daarom geen gek idee om vooraf te weten wat de mooiste plekken zijn om te bezoeken. Naast de voor de hand liggende toeristische trekpleisters zijn er namelijk ook veel minder bekende bezienswaardigheden in Roemenië te vinden. We hebben in dit artikel daarom tien minder bekende bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. Afhankelijk van je eigen smaak en interesses kun je een keuze maken waar je graag naar toe wilt. Er is voor iedereen meer dan genoeg te doen in Roemenië. Alleen al de bezienswaardigheden in Boekarest zijn genoeg voor een hele vakantie en dat is nog maar één stad in een gigantisch land. Roemenië is namelijk zo’n vijf keer groter dan Nederland!
Toeristische trekpleisters in Roemenië
Als toerist in Roemenië ga je al snel op bezoek bij de bekende toeristische trekpleisters zoals Kasteel Bran, Kasteel Peleș het Parlementspaleis of één van de weelderige Roemeens-orthodoxe kerken. Natuurlijk zijn deze plekken niet voor niets zo populair, maar het kan ook wel eens lekker zijn om wat minder toeristisch te genieten van je vakantie. Toch zijn ook de echte trekpleisters van Roemenië een echte aanrader. De prachtige architectuur van Brașov en de beschilderde kloosters in Moldavië zijn voorbeelden van zeer bekende bezienswaardigheden die je niet mag missen. Het gebeurt dan ook vrij vaak dat men na de eerste vakantie in Roemenië nog vaker terug wil komen. Er is simpelweg te veel om van te genieten in dit geweldige land.
De top 10 bezienswaardigheden in Roemenië
10. De Donaudelta
De Donaudelta is het grootste natuurgebied van Roemenië, in het oosten van het land. Het heeft een omvang van zo’n 5.800 vierkante kilometer wat het leefruimte is voor een groot aantal zeldzame en beschermde diersoorten. Door de hoeveelheid dieren die afhankelijk zijn van de Donaudelta als broed-, rust- of leefomgeving wordt het gebied sinds 1990 beschermd. Het hele gebied is een zogeheten Ramsargebied. Dit betekent dat de Donaudelta op wereldschaal erg belangrijk is voor de diersoorten die er leven. Het grootste deel van het bioreservaat ligt in Roemenië, maar er is ook een klein stukje van de delta dat in Oekraïne ligt. Er wonen zo’n 15.000 mensen in het gebied. Deze inwoners leven van de visserij en gebruiken daarvoor traditionele houten kajaks.
9. Salina Turda
Salina Turda is een zoutmijn in de Durgăuvallei in het gebied vlakbij de stad Turda. De mijn is sinds 1992 geopend voor het publiek en werd door Business Insider in de top tien ‘coolste ondergrondse plekken ter wereld’ geplaatst. Er werd hier al in de oudheid zout gewonnen, hoewel de mijn pas voor het eerst in 1075 in documenten genoemd werd. De zoutwinning ging door tot het jaar 1932. De zoutmijn is van binnen een werkelijk adembenemende structuur en is staat dus niet voor niets in onze top 10 bezienswaardigheden in Roemenië.
8. Merry Cemetery
Vrolijk is op het eerste gezicht een aparte omschrijving voor een kerkhof, maar zodra je het met je eigen ogen aanschouwt wordt alles duidelijk. Het kerkhof in het dorpje Săpânța staat namelijk bekend om haar kleurrijke grafstenen met naïve kunstschilderingen en poëtische beschrijvingen van de mensen die er begraven liggen. Het botst sterk met de gangbare Europese kijk op de dood, waarbij somberheid normaliter de toon voert. Er wordt gedacht dat de kleurrijke grafstenen verband hebben met de Dacische overtuiging dat de dood slechts een stap is naar een veel beter leven en dat het daarom gevierd moet worden.
7. De waterval van Bigăr
Izvorul Bigăr is één van de minder bekende bezienswaardigheden in Transsylvanië. Toch is het volgens ons een must-see als je in de buurt bent. Dit beschermde gebied behoort tot de meest adembenemende natuur van Roemenië. Het ligt in het gebied van Bozovici in de historische regio Banaat wat tegenwoordig tot Transsylvanië gerekend wordt. De waterval is zo bijzonder omdat het één van de meest ongebruikelijke watervallen ter wereld is. Dit komt onder andere door de unieke manier waarop het water zich spreidt.
6. Het Middeleeuwse Festival in Sighișoara
Een andere niet te missen bezienswaardigheid in Transsylvanië is de stad Sighişoara. Deze stad is eigenlijk één grote trekpleister: de kleurrijke straten, de architectuur en de middeleeuwse stadsmuren zorgen ervoor dat Sighişoara één van de mooiste Roemeense steden is. De stad ligt aan de Tarnava-rivier en werd in de 12de eeuw gesticht door de toenmalige Hongaarse koning om het front te beschermen. De stad komt tot zijn recht tijdens het Middeleeuwse Festival in juli. Tijdens deze driedaagse viering is er van alles te doen wat te maken heeft met de rijke geschiedenis van Sighişoara.
5. Kasteel Bánffy
Dit kasteel is één van de oudste kastelen in Roemenië. Toch is het bij het publiek een stuk minder bekend en dat is eigenlijk best zonde. De bouw van het kasteel werd in 1437 gestart en het gebouw was in 1543 klaar. Destijds had men nog niet de beschikking over de geavanceerde bouwtechnieken die we nu hebben en dus duurde de bouw van iets groots, zoals een kasteel, vaak meer dan een eeuw. Het kasteel staat in het dorpje Bonţida, wat vlakbij Cluj-Napoca ligt. Het complex heeft invloeden vanuit verschillende architectonische stijlen, zoals barok, neoclassicistisch en neogotisch.
4. Nationale Park Retezat
Het Nationale Park Retezat is een beschermd gebied in het Retezatgebergte in het district Hunedoara. In het gebergte zijn meer dan 60 bergtoppen hoger dan 2.300 meter en meer dan 100 kristalheldere diepe gletsjermeren. Dit maakt het Retezatgebergte tot één van de mooiste omgevingen in de Karpaten. Het park werd in 1935 tot eerste nationale park van het land afgebakend, door de Roemeense overheid. Het gebied heeft een oppervlakte van zo’n 380 vierkante kilometer en herbergt een van Europa’s laatste oerbossen.
3. Het Suceviţa-klooster
Het Suceviţa-klooster is één van de meest ondergewaardeerde bezienswaardigheden in Roemenië. Het klooster is in 1585 gebouwd in het gelijknamige dorpje Suceviţa, zo’n 18 kilometer verwijderd van de stad Rădăuţi in de historische regio Bukovina. Bukovina hoort tegenwoordig bij de regio Moldavië, in het noordoosten van Roemenië. Het klooster heeft Byzantijnse en gotische elementen die het geheel een uniek uiterlijk meegeven. De binnen- en buitenkant van het gebouw zijn voorzien van muurschilderingen uit het begin van de 17de eeuw die van zeer hoge artistieke waarde zijn.
2. Het Stavropoleos-klooster
Dit klooster is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Boekarest. De voornaamste toeristische trekpleisters, zoals het gigantische Parlementspaleis, doen het Stavropoleos-klooster een beetje teniet, en dat is eeuwig zonde. Het is namelijk een architectonisch hoogstandje dat nog steeds in gebruik is. Het klooster is in 1724 in brâncovenestische stijl gebouwd, toen Nicolae Mavrocordat nog Prins van Walachije was. In die tijd bestond het complex nog uit een kerk, een klooster en een herberg. De herberg onderhield de financiële kant van het klooster, iets wat in die tijd vrij normaal was. Tegenwoordig is slechts de kerk nog overgebleven.
1. Het Horezu-klooster
Religie is een belangrijk onderdeel van de Roemeense cultuur. Het is dan ook niet gek dat onze top drie van bezienswaardigheden in Roemenië volledig bestaat uit kloosters. Het Horezu-klooster is gesticht in het jaar 1690 door de toenmalige heerser van Walachije, Constantin Brâncoveanu. De brâncoveanestische stijl, ook wel Roemeens-renaissancistisch genoemd, is naar hem vernoemd. In een tijd van talloze oorlogen en veldslagen tussen de wereldmachten van die tijd stelde Brâncoveanu de culturele ontwikkeling van zijn land voorop. Het Horezu-klooster wordt gezien als een meesterwerk van deze stijl, de enige echte Roemeense stijl.