De Roemeense keuken is een mengelmoes van allerlei verschillende culinaire gewoontes van culturen waarmee het land in aanraking is gekomen. Toch heeft de Roemeense keuken ook zijn eigen uitgesproken karakter en de daarbij behorende echte Roemeense specialiteiten. Typisch Roemeens eten bestaat dus wel degelijk, maar is door de jaren heen overduidelijk beïnvloed door omringende landen. Het is een potpourri van invloeden uit het Ottomaanse Rijk, Servië, Bulgarije, Oekraïne en Moldavië. Deze culinaire hoogstandjes vormen mede de Roemeense keuken. In dit verhaal krijg je een beeld van de specialiteiten en delicatessen in dit prachtige balkanland.

De geschiedenis van de Roemeense keuken

Door de ligging van het land heeft Roemenië door de jaren heen verschillende culinaire trekjes van omringende culturen overgenomen. Het Ottomaanse Rijk nam tijdens invasies invloeden vanuit het Mediterrane gebied mee, terwijl de Slavische buren ook hun invloeden op de Roemeense keuken uitoefenden. Ook de oprichting van het Hongaars-Oostenrijkse rijk heeft zijn sporen achtergelaten in de Roemeense cuisine. Zo vinden we de oorsprong van de Roemeense specialiteit chiftele in Turkije. Het woord ‘chiftele’ is afgeleid van het Turkse woord ‘kofta’. Ook het vele gebruik van aubergine en paprika hebben de Roemenen overgenomen van de Turken. Van de Grieken hebben ze bijvoorbeeld musaca (in Griekenland bekend als moussaka) overgenomen en van de Oostenrijkers de welbekende șniţel, wat wij beter kennen als de schnitzel.

In Roemenië wordt van oudsher veel kaas gegeten en gebruikt. Al in de tijd van de Daciërs houdt men in deze regio van brânză. Daarnaast werd in de regio veel linzen, erwten, spinazie en knoflook gegeten. Wat fruit betreft aten de inwoners van de regio veel druiven, appels en frambozen. Ook werd al door de Daciërs grote hoeveelheden wijn geproduceerd, en nog steeds staat Roemeense wijn bij kenners bekend als zeer kwalitatieve wijn.

Maïs en aardappelen werden in de regio geïntroduceerd nadat het land werd geïntroduceerd aan Europa. Zo zorgde maïs in de zestiende en zeventiende eeuw voor een gigantische vooruitgang in de gezondheid en voeding. Daardoor steeg het Roemeense bevolkingsaantal.

Roemeense soep

In Roemenië wordt onderscheid gemaakt tussen zure soepen (Ciorbă) en niet-zure soepen (Supă). Ciorbă komt van het Turkse woord voor soep: çorba. Ciorbă is een typisch Roemeense soep waar één of meerdere zure ingrediënten aan zijn toegevoegd. Dan gaat het vooral om citroenen, zuurkoolsap of borș. Borș is een zure vloeistof gemaakt van gefermenteerde tarwe- of gerstzemelen. Eén van de belangrijkste kenmerkende ingrediënten voor Roemeense soep is lavas, in Nederland beter bekend als de maggiplant.

Typische soepen die je zeker moet proberen als je op vakantie in Roemenië bent:

  •     Ciorbă de perişoare (soep met gehaktballen)
  •     Ciorbă de fasole (bonensoep)
  •     Ciorbă de burtă (penssoep)
  •     Ciorbă de sfeclă (rodebietensoep)

Roemeense gerechten

Roemeense vleesgerechten bestaan voornamelijk uit varkensvlees. Ook wordt er veel kip, lam en kalf gegeten. De gerechten worden veelal afgemaakt met ui, paprika, aubergine en komkommer. Omdat Roemenië in het balkangebied ligt, heeft het ook de gewoonte overgenomen om veelvuldig met kruiden en specerijen te koken. Enkele specerijen die tekenend zijn voor de Roemeense keuken zijn bijvoorbeeld kruidnagel, piment, lavas, peterselie, dragon en marjolein. Veel vleesgerechten vinden hun roots in andere landen, zoals gulaș (Hongarije) en musaca (Griekenland).

Roemeense gerechten die wij aanraden:

  •     Tochitură (stoofpot met varkensvlees, geserveerd met mămăligă en wijn)
  •     Papricaș (kip met paprika)
  •     Pârjoale (een soort gehaktbal)
  •     Slănină (gerookt varkensvet)

Roemeense desserts

De Roemeense desserts worden gekenmerkt door het gebruik van noten, lokale vruchten, honing en chocolade. Ook wordt er veel Roemeense kaas gebruikt. Ook veel nagerechten uit Roemenië zijn gebaseerd op lekkernijen van omringende culturen. Zo zijn Brânzoaice zachte Moldaafse cakejes gevuld met zoete kaas. Bovendien wordt er regelmatig gebruikt gemaakt van Turks fruit (rahat lokum), een zoete lekkernij gemaakt van honing, fruit, gelei, noten en kokos. Cornulete is bijvoorbeeld een soort croissant gevuld met rahat, jam of chocolade.

Roemeense desserts die je niet mag missen:

  •     Armandine (chocoladecake met amandelen)
  •     Gogoși (een soort Roemeense donuts)
  •     Lapte de pasăre (vanille custard met geklopt eiwit)

Roemeense drank

Als wijnliefhebber zit je in Roemenië wel goed. Typisch Roemeense drank is namelijk op fruit gebaseerd. Allerlei fruitige likeuren, geweldige wijnen en heerlijke brandy’s zetten de toon voor een geweldige drankcultuur. Met name de Roemeense wijn is over de gehele wereld bekend en kan qua kwaliteit de strijd aan met de Franse wijn. De wijnbouw in Roemenië kent een lange geschiedenis. Al voor de middeleeuwen werd er in het toenmalige Dacië wijn gemaakt. Tegenwoordig herwint de Roemeense wijn populariteit, met name door de zeer betaalbare prijzen voor de kwalitatief uitstekende wijn. Door een negentiende-eeuwse invasie van insecten uit Amerika hebben de Roemeense druivensoorten veel schade opgelopen. Die soorten zijn veelal vervangen door resistente Franse soorten als Merlot en Pinot Noir. Toch heeft elke regio in Roemenië nog haar eigen traditionele druivensoorten, zoals Feteasca neagră uit de Lași-regio, en de Frâncușa uit de Cotnari-regio.

Wijnen die je moet proeven op vakantie in Roemenië:

  •     Feteasca neagră (rode wijn)
  •     Fetească albă (witte wijn)
  •     Crâmpoșie (witte wijn)
  •     Busuioacă de Bohotin (aromatische wijn)

Wat likeuren en brandy’s betreft moeten de Roemenen het vooral hebben van gefermenteerde appels, pruimen en kersen. Eén van de bekendste brandy’s uit Roemenië is Pălincă, meestal gemaakt van pruimen. Het drankje is uitgedokterd rond de middeleeuwen. Pălincă is een brandy die veel voorkomt. Zo hebben Slowakije, Polen en Tsjechië een variant die Pálenka wordt genoemd en in landen als Griekenland, Kroatië en Servië staat het drankje beter bekend als Rakija.

Brandy’s en likeuren die we aanraden zijn:

  •     Vișinată (een zure kersenlikeur)
  •     Zmeurată (frambozenlikeur)
  •     Horincă (pruimen- of appellikeur)