Als je een vakantie inplant, denk je waarschijnlijk niet gelijk aan Roemenië. Toch gebeurt dat wel steeds vaker. Gelukkig maar, want Roemenië is een land dat heel veel te bieden heeft. Voor iedere vakantieganger is er wel iets te doen. Als je lekker lui op het strand wil liggen en wilt genieten van een all-inclusive vakantie, dan kan dat in één van de prachtige Roemeense badplaatsen aan de Zwarte Zee. Wie liever op een culturele ontdekkingsreis gaat, kan in het hele land terecht. De verschillende Roemeense landstreken hebben allemaal iets bewonderenswaardigs, zoals de prachtige kastelen en ontzagwekkende kloosters. Je kunt wekenlang rondreizen zonder alles gezien te hebben. Daarbij komt dat Roemenië voor Nederlandse begrippen een vrij goedkoop vakantieland is. Maar er zijn meer redenen om op vakantie naar Roemenië te gaan. Daarom bespreken we hier kort de belangrijkste redenen die het Oost-Europese land zo leuk maken.
De Roemeense cultuur is divers en gastvrij
Veel mensen hebben een verkeerd beeld bij de Roemeense cultuur. Het eerste waar vaak aan wordt gedacht, zijn zigeuners. De zigeuners in Roemenië hebben alleen hun eigen cultuur, die vrij weinig met de echte Roemeense cultuur te maken heeft. Roemenen zullen het dan ook niet op prijs stellen om over één kam met de Roma’s te worden geschoren. De Roemeense cultuur is door de eeuwen heen gevormd en daardoor nog vrij jong. Het nationaliteitsgevoel van de Roemenen is pas enkele eeuwen oud en vindt zijn oorsprong in de 17de eeuw, toen verschillende regio’s voor het eerst onder de leiding van één vorst kwamen te staan. Roemenen zijn sindsdien trots op hun geschiedenis, en delen dit graag met toeristen. Als je geïnteresseerd overkomt, zijn de Roemenen zeer gastvrij en zullen ze maar al te graag een biertje met je drinken.
De Roemeense geschiedenis is inspirerend en indrukwekkend
Zoals we al zeiden is de Roemeense identiteit pas sinds enkele eeuwen aanwezig. Dit komt, omdat het land door de jaren heen vaak bezet en geannexeerd geweest is en meermaals werd gebruikt als buffer- of vazalstaat door omringende grootmachten. Roemenië bestond vroeger namelijk uit drie vorstendommen: Walachije, Moldavië en Transsylvanië. Walachije is door Hongarije en het Ottomaanse Rijk gebruikt als vazalstaat. Moldavië was ook lange tijd een vazalstaat van de Ottomanen. Transsylvanië is door Hongarije bezet geweest, maar heeft zijn autonomie destijds als enige weten te behouden. Ook heeft Transsylvanië met succes de Ottomanen op afstand gehouden, met name door de door Hongarije van buitenaf ingebrachte Saksen. Deze Duitse Saksen hebben zeven burchten gesticht met de bedoeling om het Ottomaanse Rijk tegen te houden. Met succes, want Transsylvanië wordt ook wel Siebenbürgen genoemd. Deze historische gebeurtenissen dragen sterk bij aan de nationale identiteit van Roemenië. Het doorzettingsvermogen van de kleine vorstendommen hebben hen door barre tijden gesleept, wat uiteindelijk beloond werd met een groot verbonden Koninkrijk.
Het eten en drinken in Roemenië is om van te smullen
Wat lekker eten en drinken betreft zit je in Roemenië ook wel goed. De Roemeense cuisine is een mengelmoes van de beste gerechten uit de omringende landen. Ook dit is een overblijfsel van de verschillende rijken die het land bezet en beïnvloed hebben. Zo kun je er genieten van heerlijke gerechten die doen denken aan de beste Turkse, Griekse, Hongaarse, Slavische en Oostenrijkse gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere goulash (gulaș), moussaka (musaca) of schnitzel (șniţel). Bij het eten kun je genieten van een heerlijk glaasje palinka (pălincă) of rakia (rachiu). Als dessert heb je bijvoorbeeld de keuze uit baklava of rahat. Natuurlijk heeft het land ook zo zijn eigen specialiteiten die je niet mag missen. Vooral de zoetigheden zijn om van te watertanden, maar Roemenië is ook gespecialiseerd in soep. Het allermooiste is nog dat je, bij wijze van spreken, voor een dubbeltje en een stuiver uit eten kunt gaan. Er is eigenlijk geen excuus om niet iedere avond een restaurantje op te zoeken om te genieten van een nieuw typisch Roemeens gerecht.
Er zijn heel veel bezienswaardigheden in Roemenië
Roemenië is bezaaid met toeristische trekpleisters. In elke stad vind je iets om te bezoeken en alles is eigenlijk even indrukwekkend. Van noord tot zuid, en van oost tot west: de bezienswaardigheden in Roemenië houden niet op. Er is erg veel historie bewaard gebleven, zoals bijvoorbeeld de eeuwenoude kloosters, kastelen en kerken die je kunt bezoeken. Het land heeft een sterke religieuze aanwezigheid, namelijk de Roemeens-orthodoxe Kerk, en dat is te zien aan alle prachtige kerkgebouwen. Overal kun je kerken vinden en in Boekarest staat er eentje in zowat iedere straat. Al deze kerken zijn versierd met standbeelden, glas-in-loodramen, bladgoud en muurschilderingen, en de gebouwen zijn iedere dag voor iedereen geopend. Maar het land heeft nog veel meer te bieden. Denk bijvoorbeeld aan Kasteel Bran of Kasteel Peleș, de twee bekendste Roemeense kastelen. Het land heeft bovendien zeven plekken die opgenomen zijn op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, zoals de acht houten kerken van Maramureș, de zeven burchten van Transsylvanië en de acht beschilderde kerken van Moldavië. Ook de Donaudelta, het summum van de Roemeense natuur, staat op de lijst.
De Roemeense natuur is prachtig
Zoals we al zeiden is de delta waarin de Donau uitmondt het toppunt van de Roemeense natuur. Hier vind je honderden dier- en plantensoorten, waarvan enkele zelfs zeer zeldzaam zijn. De natuur is hier werkelijk adembenemend mooi en het is de op een na grootste rivierdelta in Europa. Het huisvest 23 verschillende natuurlijke ecosystemen en is erg belangrijk voor een aantal trekvogels. Naast de Donaudelta heeft Roemenië nog veel meer natuur, zoals het prachtige berggebied van de Karpaten. Hier kun je niet alleen skiën, maar ook genieten van een heerlijke bergwandeling. Ook heeft het land gigantische bosrijke gebieden, zoals die in het nationale park van Retezat. De bossen in Roemenië behoren tot de laatste oerbossen in Europa. Het is dan ook niet gek dat bijna alle bossen in Roemenië onder beschermd gebied vallen. De oerbossen van Roemenië geven een thuis aan prachtige dieren zoals de grijze wolf, de bruine beer, en de Europese otter.