Het is inmiddels algemeen bekend geworden: Oost-Europa is een spotgoedkope vakantiebestemming. Dat geldt natuurlijk ook voor Roemenië. Dat spotgoedkope komt vooral, omdat veel Oost-Europese landen geen gebruik maken van de euro. Zo ook Roemenië waar wordt betaald met de Roemeense leu. Het waardeverschil tussen de euro en lokale munteenheden is vaak zo groot dat het leven in Oost-Europese landen ons niet veel kost. Hier kunnen we dan ook handig gebruik van maken voor een goedkope vakantie naar Roemenië. De Roemenen snappen ook wel dat toeristen vaak meer geld te besteden hebben. Daarom zijn bijvoorbeeld de kosten voor een hotelkamer hoger dan je zou verwachten. Het is dus belangrijk om toch te weten hoe je de kosten zoveel mogelijk kunt drukken. We geven je in dit artikel daarom enkele tips en handigheidjes, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Strandvakantie in Roemenië

Een heerlijke strandvakantie in Roemenië is één van de vele opties die je in dit prachtige land hebt. Je kunt heerlijk aan de Zwarte Zee vertoeven op de korte, maar zeer populaire, Roemeense kust. Er zijn een aantal grote badplaatsen in Roemenië, zoals Constanța, Mamaia en Eforie, die ook onder de Roemenen zelf erg populair zijn. Verwonderlijk is het dan ook niet dat de prijzen van hotelkamers in de kuststeden vrij hoog zijn. Een echt goedkope zonvakantie in Roemenië is iets zuidelijker te vinden, zoals in zomerresort Neptun. Neptun is een stuk minder bekend en dat is gelijk te merken: het is er rustiger, maar vooral ook goedkoper. Een hotelnachtje Neptun kost de helft van de prijs dan een nacht in Mamaia! Neptun ligt vlakbij de stad Mangalia wat aan het zuidelijk deel van de Roemeense kust ligt. Je kunt hier meer van zulke zomerresorts vinden, zoals Venus, Jupiter, Saturn en Cap Aurora.

Kamperen in Roemenië

Een andere goedkope manier om op vakantie in Roemenië te gaan is kamperen. Kamperen blijft populair. Dat komt onder andere omdat je lekker midden in de natuur je tent op kan zetten. En de natuur in Roemenië is natuurlijk prachtig! Je kunt overal in Roemenië campings vinden, kleine campings, grote campings; noem het maar op. Je mag zelfs vrij kamperen in Roemenië als je dat aandurft! Vooral kamperen in de Karpaten, het Roemeense gebergte, is voor de natuurliefhebber een aanrader. De Karpaten zijn adembenemend mooi en sereen en je kunt er de laatste oerbossen in Europa vinden. Bovendien zijn er een paar goede campings met Nederlandse eigenaren in Roemenië te vinden!

Enkele campings in Roemenië met Nederlandse eigenaars zijn:

  •     Camping de Vuurplaats (Fundu Moldovei)
  •     Camping Route Roemenië
  •     Camping De Oude Wilg

Het voordeel van kamperen op zo’n camping is dat je geen last hebt van een taalbarrière en dat de service van Nederlandse kwaliteit is. Je kunt daarom volop genieten van je vakantie in Roemenië!

Stedentrip Roemenië; gebruik de hostels

Natuurlijk houdt niet iedereen van het strand of kamperen. Dat is ook helemaal niet erg, maar hoe plan je dan een goedkope vakantie in? Een andere optie voor een heerlijke vakantie in Roemenië is een stedentrip. In Roemenië backpacken kan heel goed, maar helaas zijn de hotels in de meeste grote steden peperduur. Gelukkig hoef je in zo’n geval niet elke avond in een duur hotel te slapen. Roemenië heeft namelijk ook erg veel hostels! Het is iets avontuurlijker dan een hotel, maar zeker een stuk goedkoper. Bovendien hebben hostels vaak een soort charme die je in geen enkel hotel vindt. Lees, voordat je een hostel in Roemenië boekt, wel even goed de beoordelingen van ex-gasten door, zodat je precies weet wat je kunt verwachten.

Slim vliegtickets naar Roemenië boeken

Een andere manier om de kosten voor je Roemeense vakantie te drukken is slim vliegtickets boeken. Als je echt de moeite en tijd neemt om goedkope vliegtickets te zoeken, kun je soms al voor minder dan 20 euro naar Roemenië vliegen. Je moet daarvoor wel wat flexibel zijn en bereid om bijvoorbeeld een tussenstop te maken. Houd de volgende tips in het achterhoofd.

1. Start ruim van te voren met zoeken naar vliegtickets

Hoe eerder je begint met het zoeken naar vliegtickets naar Roemenië, hoe groter de kans om goedkope tickets te vinden. Last-minute tickets bestaan eigenlijk niet meer en zijn een erg grote gok. Het is veel beter om minimaal een maand van te voren al te beginnen met zoeken. Zo weet je bijna zeker dat je goedkope vluchten kunt vinden!

2. Gebruik meerdere vergelijkingssites

Niet iedere vergelijkingssite laat dezelfde prijzen zien. Soms komen er onverwachte kosten bij die je niet gelijk kunt zien, maar die pas bij de laatste stappen van het boekingsproces tevoorschijn komen. We hebben hier al een langer artikel over geschreven, waarin je precies kunt lezen wat je het beste kunt doen.

3. Wees bereid om tussenstops te maken

Het komt vaak voor dat vliegtickets naar minder grote Roemeense steden een stuk goedkoper zijn dan een vliegticket naar Boekarest. Je kunt soms bijvoorbeeld voor ongeveer een tientje naar Timișoara reizen, terwijl een vlucht naar Boekarest bijvoorbeeld 40 euro kost. Roemenië is groot, waardoor na de vlucht naar het land nog een binnenlandse vlucht, van soms nog geen tientje, een optie is. Je kunt dan dus voor 20 euro via Timișoara naar Boekarest reizen, terwijl een directe vlucht het dubbele kost!

4. Boek tickets op dinsdagmiddag

Je kent het vast wel: je wilt een ticket boeken, maar iedere keer dat je kijkt, lijken de prijzen wel omhoog te gaan. Dat lijkt oneerlijk, maar daar zit toch enige regelmaat in. Onder regelmatige vliegers is het al een bekende truc: je boekt de goedkoopste vliegtickets op dinsdagmiddag. De vliegmaatschappijen passen namelijk op dinsdagmiddag rond 15.00 ur hun prijzen aan om zo sterk mogelijk met elkaar te concurreren. Vanaf dat moment beginnen de prijzen weer te stijgen. Een ticket boeken op zaterdag, zondag en maandag is duur. Wees dus niet bang en wacht gewoon tot dinsdagmiddag. En als je tip 1 volgt, moet dat geen enkel probleem zijn.