Op vakantie gaan naar Roemenië kan het beste met het vliegtuig. Het kan natuurlijk ook met de auto, maar dat is een hele lange reis. De afstand vanaf Nederland naar Roemenië is hemelsbreed zo’n 1800 kilometer, gerekend van hoofdstad naar hoofdstad. Met de auto is de reis zo’n 2300 kilometer! Een reis met de auto kost enkele dagen, een vliegreis een uur of drie. Tenzij je een roadtrip van plan bent, is een vliegreis de snelste, handigste en vooral goedkoopste manier van reizen. Toch zijn er wel een paar aandachtspunten voor een vliegreis naar Roemenië, zoals de beschikbare vliegmaatschappijen en de goedkoopste vliegtickets. Zo maak je een weloverwogen keuze.

Goedkope vliegtickets naar Roemenië vinden

Het vinden van goedkope vliegtickets lijkt op het eerste gezicht nog niet zo gemakkelijk. Daarom geven wij je een paar tips, zodat je straks zo goedkoop mogelijk naar Roemenië kunt. Het belangrijkste is om vliegtickets niet op websites van vliegmaatschappijen te zoeken, maar op een vergelijkingssite. Een paar goede vergelijkingssites voor vliegtickets zijn:

 •     Skyscanner.nl
 •     Expedia.nl
 •     Ebookers.nl
 •     Cheaptickets.nl

Op deze websites kun je invullen vanaf welk vliegveld je wilt reizen en waar je naartoe wilt. De website zoekt automatisch vliegtickets van alle maatschappijen bij elkaar en rangschikt die op volgorde van laag naar hoog. Je kunt direct zien welke tickets het goedkoopst zijn en hoe laat de vlucht vertrekt en aankomt. Vervolgens maak je je keuze op basis van jouw voorkeuren. Let op: sommige websites tonen niet het volledige eindbedrag. Soms komt er nog een klein bedrag bovenop de initiële kosten, nadat je je persoonlijke gegevens hebt ingevuld. Websites die dat niet doen zijn Expedia.nl en Ebookers.nl. Deze twee sites tonen wel gelijk het eindbedrag. Het is daarom verstandig om verschillende vergelijkingssites te gebruiken, zodat je een duidelijk beeld krijgt welke vluchten het goedkoopst zijn.

Een andere tip voor het vinden van goedkope vliegtickets is: wees flexibel. Afhankelijk van de periode waarin je op vakantie gaat, kunnen de vluchten sterk in prijs verschillen. Het is daarom verstandig om niet één vaste datum te prikken, maar alvast enkele data open te houden. De prijzen kunnen namelijk in een tijdsbestek van een week wel 200 euro verschillen. Dit maakt het wel nodig om redelijk vroeg met het plannen te beginnen vanwege het vrij vragen van je werk. Het beste is om minstens een maand van te voren te beginnen. Je kunt op deze manier soms voor slechts enkele tientjes op vakantie naar Roemenië!

De verschillende Roemeense vliegmaatschappijen

Roemenië heeft verschillende vliegmaatschappijen die vluchten binnen Europa aanbieden. Niet alle Roemeense vliegmaatschappijen bieden vluchten aan naar Nederland. De Roemeense KLM, Blue Air, heeft bijvoorbeeld als dichtstbijzijnde bestemming Brussel. Dat is in de meeste gevallen geen reële optie als Nederlandse vakantieganger. De Roemeense vliegmaatschappijen zijn:

 •     Blue Air
 •     Carpatair
 •     JetranAir
 •     MIA Airlines
 •     Romavia
 •     Tarom

Van deze zes maatschappijen vliegt alleen Tarom van Roemenië naar Nederland. Toch zijn er wel meer mogelijkheden om goedkope tickets naar Roemenië te vinden. De Hongaarse vliegmaatschappij WizzAir biedt namelijk ook vluchten van Nederland naar Roemenië aan en behoort tot de klasse prijsvechters. Ook RyanAir behoort tot deze klasse en biedt regelmatig goedkope vliegtickets aan.

De Nederlandse vliegvelden

Binnen Nederland heb je de keuze uit een aantal vliegvelden. Dit is belangrijk om te weten, omdat je vanaf sommige vliegvelden vaak een grotere kans hebt om een goedkope vlucht te maken. Zo is Schiphol vaak een duurdere keuze dan Rotterdam of Eindhoven. Dat komt, omdat Schiphol veel groter en populairder is dan bijvoorbeeld Eindhoven. Als je denkt dat nóg kleinere vliegvelden goedkoper zijn, dan moeten we je helaas teleurstellen. Zo zijn de vliegvelden in Groningen en Maastricht zijn juist weer wat duurder. Het is daarom belangrijk om alle opties langs te gaan. Ga voor jezelf na wat voor jou handig is. Je moet niet vergeten dat je ook naar het vliegveld moet reizen. Als je in Friesland woont, kost het zomaar 50 euro naar Eindhoven heen en terug. Dat bedrag komt bovenop de kosten voor de vliegticket en dan kan een vlucht vanaf Schiphol ineens goedkoper uitvallen.

De Roemeense vliegvelden

In een groot land als Roemenië vind je natuurlijk ook behoorlijk wat vliegvelden. Het is geen gek idee om in Roemenië van het westen naar het oosten te vliegen, omdat dit sneller en goedkoper is dan met de auto. Zo kun je soms vanaf Timișoara voor minder dan tien euro naar Boekarest vliegen. Afhankelijk van je bestemming moet je dus goed opletten naar welk vliegveld je reist. De top vijf van de drukste Roemeense vliegvelden is:

 •     Henri Coandă International Airport (Boekarest)
 •     Cluj Avram Iancu International Airport (Cluj-Napoca)
 •     Traian Vuia International Airport (Timișoara)
 •     Iași International Airport (Iași)
 •     George Enescu International Airport (Bacău)

Vanuit Nederland is Timișoara een vrij goedkope bestemming. Stel dat je naar Boekarest op vakantie wilt gaan, dan kun je soms vanaf Amsterdam al voor 15 euro naar Timișoara reizen en voor 50 euro naar Boekarest. Dan kun je dus overwegen om naar Timișoara te vliegen om vervolgens een binnenlandse vlucht naar Boekarest te nemen. Dat kan zomaar enkele tientallen euro’s schelen. Het nadeel is de extra reistijd. Roemenië heeft wel 15 verschillende vliegvelden die elk jaar meer reizigers verwerken.