Als je op vakantie gaat naar Roemenië is het natuurlijk belangrijk om te weten wat de mooiste plekjes zijn om te bezoeken. Daar heeft het land er veel van. Roemenië is namelijk één van de grootste landen van Europa. Het land heeft bovendien een erg rijke geschiedenis. Roemenië is namelijk door allerlei verschillende volkeren bewoond geweest. Zo vind je tussen de bergen van de Karpaten de middeleeuwse stad Brașov. Deze prachtige stad heeft veel Duitse invloeden, net als veel andere steden in Transsylvanië. Je kunt in Roemenië ook genieten van de prachtige natuur die het land te bieden heeft. Er zijn verschillende nationale parken waar je de Roemeense natuur zonder stoorzenders kunt bewonderen. Deze beschermde natuurparken zijn een verademing voor de gestresste vakantieganger. Ook kun je door het hele land proeven van de geweldige Roemeense cultuur. Het land heeft namelijk één van de meest diverse culturen van Europa en in iedere provincie van Roemenië kun je iets bijzonders vinden. De mensen in Roemenië zijn erg trots op hun geschiedenis en dat is eigenlijk wel logisch. We hebben het in dit artikel over de geweldige bouwwerken die je door heel Roemenië kunt vinden. Roemenië heeft namelijk veel prachtige plekken, maar de mooiste locaties zijn toch de kastelen en de kloosters.

Roemeense cultuur: kloosters, kastelen en kunst

Naast een prachtige natuur heeft Roemenië ook een zeer rijke culturele geschiedenis. De restanten van deze prachtige historie kun je nog overal terugvinden in de vorm van kloosters, kastelen, kerken en kunstwerken. Door de jaren heen is Roemenië een land geworden met een gigantische hoeveelheid bezienswaardigheden. Het land is bebouwd met prachtige bouwwerken in allerlei stijlen. Je vindt er neoclassicistische kerken, gotische kastelen en middeleeuwse kloosters. In veel van deze adembenemende gebouwen vind je historische kunstwerken van Roemeense artiesten. In het kasteel Bran kun je bijvoorbeeld de kunstverzameling van Koningin Maria bewonderen. Al deze plekken geven een beeld van de Roemeense cultuur en hoe die tot stand gekomen is.

De kloosters van Roemenië

Mănăstirea Putna

Het klooster Putna is een gigantisch, oud Roemeens-orthodox klooster. Het was één van de belangrijkste culturele, religieuze en artistieke centra van middeleeuws Moldavië. Net als veel andere religieuze gebouwen in de omgeving is het Putnaklooster gebouwd in naam van de Prins Stefanus III de Grote. Deze Moldaafse woiwode (een Slavische adellijke titel) behoedde Moldavië voor buitenlandse bezetting en kreeg zijn bijnaam door het Ottomaanse Rijk te met succes te bestrijden. Hij kwam aan de macht door samen met Vlad de Spietser, toentertijd woiwode van Walachije, zijn voorganger te verslaan. In zijn regeerperiode stichtte Stefanus III vele kerken en kloosters, waaronder het klooster Putna. Er wordt soms beweerd dat de prins na iedere militaire overwinning een religieus gebouw liet bouwen. Stefanus stichtte het klooster Putna na zijn verovering van de zeer belangrijke Hongaarse vesting Chilia. Hier werd Stefanus na zijn dood begraven, de tombe is nog altijd te zien.

Mănăstirea Voroneț

Het klooster Voroneț is een middeleeuws klooster in het Roemeense dorpje Voroneț wat nu een deel van de stad Gura Humorului is. Voronet is één van de bekendste beschilderde kloosters in zuidelijk Bukovina. Dit klooster is, net als klooster Putna, gebouwd door Stefanus de Grote, ter ere van zijn overwinning tijdens de Slag van Vaslui. Het klooster Voroneț staat ook wel bekend als de Sixtijnse Kapel van het Oosten. De schilderingen zijn gemaakt met een intense kleur blauw die in Roemenië bekend staat als ‘Voroneț-blauw’. Het klooster is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De legende van het klooster verbindt twee personen die centraal staan in de Roemeense geschiedenis: Stefanus de Grote en Daniil Sihastrul. Daniël de Kluizenaar, zoals hij ook wel genoemd wordt, was een beroemde Roemeens-orthodoxe spirituele gids en adviseur voor Stefanus de Grote, alsook hegoumen (leider) van het klooster Voroneț. Na zijn dood werd Daniil Sihastrul hier begraven.

De Roemeense kastelen

Castelul Peleș

Kasteel Peleș staat in de Karpaten, vlakbij de stad Sinaia. Het kasteel is gebouwd op een bestaande middeleeuwse route die Transsylvanië en Walachije met elkaar verbindt. Het is een voor gangbare begrippen vrij nieuw kasteel; Peles werd pas in 1873 gebouwd. Dat gebeurde voor Koning Carol I die er tijdens zijn regeerperiode voor zorgde dat Roemenië onafhankelijk werd. De vorst bezocht in 1866 het gebied en was erg onder de indruk van het adembenemende berglandschap. Hij was zelfs zo onder de indruk dat hij de aanzet gaf voor de koop van 1300 vierkante kilometer grond nabij de rivier. Acht jaar later werden de beginselen voor het kasteel aangelegd. De eerste drie ontwerpen die werden voorgesteld, waren kopieën van andere Europese kastelen, maar de koning verwierp deze plannen. Carol 1 vond de ontwerpen niet origineel genoeg en te duur. Uiteindelijk was het de Duitse architect Johannes Schultz die met het juiste ontwerp op de proppen kwam. Hij voorzag een kasteel dat kenmerken van verschillende Europese kastelen samenvoegde in een combinatie van Italiaanse elegantie en Duitse esthetiek. Het is deze mengelmoes van stijlen die Kasteel Peleș zo bijzonder maken. Vooral in de winter, als het landschap bedekt is met een dikke laag sneeuw, lijkt het kasteel wel uit een sprookje te komen.

Castelul Bran

Kasteel Bran is één van de bekendste en iconische kastelen van Roemenië. Het kasteel staat nabij Brașov op de grens van Transsylvanië en Walachije. Het kasteel staat ook wel bekend als Dracula’s Kribbe, hoewel het slechts één van de vele locaties zijn die gelinkt worden met de legende van Bram Stokers’ vampierverhaal. Kasteel Bran wordt vaak genoemd als het huis van Graaf Dracula, maar er is geen enkel bewijs dat de schrijver van het bestaan van het kasteel afwist. Bovendien zijn er slechts oppervlakkige verbanden met Vlad de Spietser, de inspiratiebron voor Dracula. Daarnaast omschrijft Stoker het kasteel van Dracula in genoeg details om te kunnen bepalen dat het geen gelijkenissen heeft met Kasteel Bran.

Desondanks heeft Kasteel Bran een prachtige geschiedenis die het zelfs zonder Dracula’s legende een uiterst interessante plek maakt. De eerste keer dat het kasteel genoemd wordt in een document is in een akte van Koning Lodewijk I van Hongarije uit 1377. Deze akte gaf de Saksen van Kronstadt (Brașov) het recht om het stenen kasteel te bouwen. In de jaren 1438 tot 1442 werd het kasteel gebruikt als verdediging tegen de Ottomanen, waarna het in de volgende jaren een dienst deed als douanepost tussen Transsylvanië en Walachije. In 1920 werd in het Verdrag van Trianon besloten dat Hongarije het gehele gebied Transsylvanië af moest staan aan Roemenië. Kasteel Bran werd daarna een koninklijke residentie en één van de favoriete verblijven van Koningin Marie. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als museum en is de kunstcollectie van Koningin Marie in het kasteel voor het publiek te bewonderen.