Roemenië heeft een zeer rijke geschiedenis. Het land is door de eeuwen heen bezet geweest door verschillende rijken, en huisvest allerlei verschillende volkeren. Dit zorgt voor een mengelmoes van culturen die stuk voor stuk hun eigen geschiedenis hebben. Bovendien heeft deze culturele cocktail gezorgd voor een behoorlijk uiteenlopende kunstcollectie. Het is dus ook niet voor niets dat er talrijke interessante musea in Roemenië te bezoeken zijn. Je hebt de keuze uit historische musea waar je leert over de geschiedenis van Roemenië, maar er zijn ook gigantische kunstmusea, waar de belangrijkste Roemeense kunststukken te bewonderen zijn. Hieronder bespreken we drie verschillende musea die volgens TripAdvisor het beste uit de test komen.

Het beste historische museum van Roemenië

Het populairste museum in Boekarest op dit moment moet haast wel het Lentepaleis zijn. Het Palatul Primaverii was de plek waar de communistische dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena de laatste 25 jaar van hun leven hebben gewoond. Dit gebouw, in één van de rijkste districten van Boekarest, is een villa met een zeer unieke geschiedenis. Deze geschiedenis was tot voor kort vrijwel onbekend voor het publiek, toen het gebouw in maart 2016 eindelijk open werd gesteld. Je kunt er een glimp opvangen van de rijke levensstijl die Ceausescu leefde. Het huis is voorzien van allerlei luxe, van een ondergrondse bioscoop tot een binnenzwembad.

Het Nationale Kunstmuseum van Roemenië

In het Koninklijk Paleis vinden we het Muzeul Național de Artă al României, waar de belangrijkste collecties van middeleeuwse en moderne Roemeense kunst tentoongesteld worden. Ook is hier de internationale collectie van de Roemeense koninklijke familie te bewonderen. Er hangen schilderijen van de oude meesters Domenico Veneziano, Jan van Eyck en Rembrandt, maar er is ook nieuw Roemeens werk te zien, bijvoorbeeld van Nicolae Grigorescu of Theodor Aman. Als je niet zo van kunst houdt, is ook het Koninklijk Paleis zelf een erg indrukwekkend bouwwerk.

Prachtig etnografisch openluchtmuseum in Boekarest

Het Dorpsmuseum, of Muzeul Satului in het Roemeens, is een van de grootste openluchtmusea in Europa. Het museum in het Herăstrău Park in Boekarest is verspreid over 100.000 vierkante meter grond en bevat 272 authentieke boerderijen en huizen vanuit heel Roemenië. Het museum is in 1936 opgezet en is sindsdien één van de populairste dorpsmusea in het land. Je kunt er genieten van traditionele bouwwerken en zien hoe de oude Roemenen hun dagen besteedden.