Het Roemeense volk heeft een sterk religieuze identiteit ontwikkeld. Deze diepgelovige traditie manifesteert zich in uitgebreid versierde kerken, kathedralen en kloosters. De godsdienstige gebouwen van het land zijn tot aan de nok toe gevuld met bladgoud, fraaie fresco’s en schilderijen van de Maagd Maria. Deze indrukwekkende interieuren benemen iedere bezoeker de adem en zijn daarom ook mateloos populair bij toeristen. Iedere kerk, hoe klein ook, is net zo mooi versierd als de ander. Bovendien zijn alle kerken in Roemenië beschikbaar voor het publiek. Roemenië heeft ook veel historische kloosters. Veel van deze kloosters zijn eigenlijk een soort religieuze forten, en waren bedoeld om het volk te beschermen. We zetten hieronder de drie populairste kerken en kloosters in Roemenië voor je op een rijtje.

Het Stavropoleos Klooster in Boekarest

Het Stavropoleos Klooster (Mănăstirea Stavropoleos), ook wel bekend als de Stavropoleos Kerk, is een klooster voor nonnen in het midden van Boekarest. Deze kerk is één van de bekendere bezienswaardigheden in Roemenië. Het klooster werd in de vorige eeuw ontbonden en wordt sindsdien slechts als kerk gebruikt. De beschermheiligen van de kerk zijn de aartsengelen Michaël en Gabriël. De naam ‘Stavropoleos’ komt van het Griekse woord stauropolis wat ‘de stad van het kruis’ betekent. Het klooster staat bekend om zijn interesse in Byzantijnse muziek. Het heeft de grootste collectie van Byzantijnse muziekboeken van Roemenië. Binnenin de kerk kun je gigantische muurschilderingen, iconen van de beschermheiligen en prachtige kandelaars bewonderen.

De orthodoxe Kathedraal van Timișoara

De kathedraal van Timișoara (Catedrala Mitropolitană din Timișoara) is een Roemeens-orthodoxe kerk in de historische regio Banat in Roemenië. De kathedraal is de zetel van de Aartsbisschop van Timișoara en de Metropool van Banat. De beschermheiligen van de kathedraal zijn de Drie Heilige Hiërarchen: Basilius de Grote, Gregorius van Nazianze en Johannes Chrysostomus. De kathedraal is door de belangrijke geschiedenis opgenomen in het Nationale Register van Historische Monumenten van Roemenië. Het gebouw heeft 11 torens, waarvan de centrale toren een hoogte heeft van wel 90,5 meter. Binnenin de kerk zijn verschillende historische en religieuze kunstwerken te bewonderen. Ook kun je er oude Roemeense schriften uit de zeventiende eeuw vinden.

De houten kerken van Maramureș

In het noorden van Roemenië vind je de regio Maramureș. In dit bosrijke berggebied staan de acht houten kerken van Maramureș. Deze houten kerken zijn opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, omdat ze van hoge culturele en historische waarde zijn. De regio staat bekend om haar autonome tradities die al sinds de middeleeuwen floreren. De goed bewaard gebleven houten kerken, de traditionele klederdracht en levensstijl maken dit gebied tot een levend museum.