Het oosten van Europa wordt door menig vakantieganger als onveilig en gevaarlijk bestempeld. De regio behoort tot één van de minst populaire vakantiebestemmingen. Dat komt waarschijnlijk door het communisme wat er in vroegere jaren heerste. Tegenwoordig zijn vrijwel alle Oost-Europese landen stabiel en veilig en kunnen we met volle teugen genieten van de culturele rijkdom die er te vinden is. Toch begrijpen we de bezorgdheid over de veiligheid van Roemenië wel. Daarom besteden we in dit verhaal extra aandacht aan veiligheid, zodat je straks met een veilig gevoel op vakantie kunt gaan!

Het reisadvies voor Roemenië

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft voor ieder land ter wereld een reisadvies af aan de Nederlandse burger. Deze adviezen kun je gemakkelijk vinden op internet. Een reisadvies kan worden afgegeven in vier verschillende kleurcodes: groen, geel, oranje en rood. Een geel reisadvies betekent dat er mogelijk veiligheidsrisico’s in de regio zijn. Met een oranje reisadvies wordt aangeraden alleen te reizen bij noodzaak. Bij een rood reisadvies worden alle reizen afgeraden. Voor Roemenië geldt in het gehele land een groen reisadvies. Dat betekent dat de Nederlandse overheid geen bijzondere veiligheidsrisico’s herkent in de regio.

De verkeersveiligheid in Roemenië

Waar je wel rekening mee moet houden, is de chaotische verkeerssituatie in Roemenië. Er wordt over het algemeen weinig rekening gehouden met voetgangers. De wegen zijn op sommige plekken vrij slecht onderhouden en markeringen ontbreken soms volledig. Veel weggebruikers hebben bovendien lak aan de verkeersregels, omdat die erg slecht gehandhaafd worden door de politie.

Terrorisme in Roemenië

Tot op de dag van vandaag zijn er geen noemenswaardige terroristische aanslagen gepleegd in Roemenië. Toch moet je als reiziger altijd rekening houden met de kans op een aanslag op populaire en drukbezochte toeristische plekken. De kans op een aanslag in Roemenië is gelukkig vrij klein. Het land staat naar alle waarschijnlijkheid niet op het netvlies van terroristische groeperingen.

Roemenië is veilig genoeg

Met een gezonde dosis verstand en redelijk verkeersinzicht is de kans erg klein dat er in Roemenië iets gevaarlijks gebeurt. Ook de criminaliteit in Roemenië is niet zo extreem als in Nederland vaak wordt gedacht. Dat beeld wordt geschapen door de negatieve nieuwsberichten over Roemeense criminele bendes in Nederland, maar die criminaliteit is niet van toepassing op het Oost-Europese land. Al met al is Roemenië voor de Nederlandse vakantieganger zeker veilig genoeg.