Boekarest is een uitstekende keuze voor een stedentrip in Europa. Het is een stad die barst van de interessante architectuur, meeslepende geschiedenis en bewonderenswaardige kerken. Ook kun je in het prachtige historische centrum heerlijk (en goedkoop) eten en drinken. Boekarest staat bekend om zijn mengelmoes van culturen. De Franse boulevards, neoclassicistische paleizen en prachtige parken gaven Boekarest, voordat het communistische tijdperk aanbrak, de naam ‘het Parijs van het Oosten’. De orthodoxe kerken staan kriskras door de stad en zijn stuk voor stuk adembenemend mooi. Vrijwel iedere kerk is open voor het publiek en de een is nog indrukwekkender dan de ander. Hieronder volgen drie van de meest interessante bezienswaardigheden voor een geweldige stedentrip in Boekarest.

Gradina Botanica Bucuresti

Om even lekker te ontspannen van de lange vliegreis naar Roemenië kun je een kijkje nemen in gigantische botanische tuin ‘Gradina Botanica Bucuresti’ in de buurt Cotroceni. Het heeft een oppervlakte van wel 17,5 hectares, waarvan 4000 vierkante kilometer in een broeikas. In de tuin kun je meer dan 10,000 plantensoorten bekijken. De tuin is in 1884 geopend, maar werd flink beschadigd tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen het door de Duitsers gebruikt werd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de tuin wederom ernstige schade toegebracht door Amerikaanse bombardementen. De tuin is tegenwoordig weer in al haar pracht en praal te bewonderen.

Palatul Regal

Het Koninklijke Paleis van Boekarest is een monumentaal gebouw dat op de Calea Victoriei staat. Het paleis stond tussen 1948 en 1990 bekend als het Paleis van de Republiek (Palatul Republicii). Tot 1947 was dit gebouw de officiële residentie van de koning van Roemenië en zijn familie, tot in dat jaar het republikeinse regime koning Michael I afzette. Het paleis wordt tegenwoordig gebruikt als het Nationaal Kunstmuseum van Roemenië, waar talloze Roemeense kunstwerken te bekijken zijn. Het paleis zelf is minstens zo indrukwekkend als de kunstwerken die het huisvest.

 

Palatul Parlamentului

Nog vele malen indrukwekkender is het Parlementspaleis in Boekarest. Dit paleis staat op zo’n negen kilometer van het Koninklijke Paleis. Dit gebouw staat bekend als het grootste paleis ter wereld. Met een hoogte van 84 meter en een oppervlakte van 365.000 vierkante meter is dit veruit het meest adembenemende gebouw in Boekarest. Het is bovendien het zwaarste gebouw ter wereld, met een geschat gewicht van ongeveer 4.098.500.000 kilogram. Je kunt je vakantie in Roemenië niet afsluiten zonder dit gigantische bouwwerk van dichtbij te hebben aanschouwd. Het is echt één van de toppunten van je citytrip in Boekarest.