In het buitenland staat Roemenië vooral bekend om haar zigeunerbevolking. Het komt vaak voor dat men Roemenen over één kam scheert met de Roma’s en dat valt niet in goede aarde. Roemenen zijn namelijk geen zigeuners en Roma’s zijn geen Roemenen. Het zigeunervolk is een volk met een hele eigen geschiedenis. De Roma’s hebben hun eigen culturele eigenschappen, tradities en gewoontes en hun eigen taal: het Romani. De Romacultuur is een prachtige cultuur, maar wordt tegenwoordig besmeurd door het criminele gedrag van een deel van de Roma’s. Roma’s zijn een nomadisch volk en zijn over heel Europa verspreid. Roemenië heeft van alle landen het grootste aantal Roma’s: zo’n zes tot tien procent van de Roemeense bevolking is zigeuner.

Verschillende groepen zigeuners

Er zijn allerlei verschillende groepen die zich tot de Roma’s rekenen. Er zijn wel 40 verschillende groepen binnen de zigeuners. De bekendste zijn de Calderari, de Lautari en de Hongaarstalige zigeuners. De Calderari zijn van oudsher nomaden en ijzersmeden. De Lautari daarentegen zijn gevestigde zigeuners en muzikanten. Je kunt zigeuners vaak gemakkelijk herkennen door de gekleurde doeken die zij dragen. Onder deze kleurrijke kleding dragen ze vaak vele gouden sieraden. Het goud wordt van generatie tot generatie doorgegeven. Zigeuners in Roemenië zetten vaak hun geld om in goud om het te bewaren.

De muziek van de zigeuners

De zigeunermuziek die de gemiddelde mens kent, is niet de muziek die de Roma’s voor zichzelf maken. Deze muziek, met accordeons en dergelijke instrumenten, is om geld mee te verdienen. Dat gebeurt op straat, als muzikant. De authentieke zigeunermuziek wordt eigenlijk niet begeleid met instrumenten, maar bestaat voornamelijk uit stemgeluid, mondklanken en andere simpele technieken.

Het Roma Festival

Ieder jaar op 8 september vindt het Roma Festival plaats. Deze gebeurtenis trekt meer dan 3000 Roma’s uit heel Roemenië. Zij verzamelen zich allemaal in Costești, een dorp in de regio Walachije. Ze vieren dan gezamenlijk de Dag van de Heilige Maria met muziek, dans, drank en eten. Traditiegetrouw gaan de zigeuners vooraf naar het Sint Gregorius-klooster om God te bedanken voor hun rijkdommen. Het festival is voor alle Roma’s, maar over het algemeen wordt het beter bezocht door de rijke zigeuners die met hun geld willen pronken.